@KTzone » 消閒 - 會員聊天 » 鄺敏慧哭訴遭鉸剪腳箝頸崔建邦打女友被捕

2009-12-24 11:46 lagee
鄺敏慧哭訴遭鉸剪腳箝頸崔建邦打女友被捕

崔建邦的 o靚模女友鄺敏慧前晚報警稱遭男友毆打,警方昨透露已將涉嫌毆打傷人者拘捕,崔建邦是於昨日凌晨由律師陪同下到警署,但他至今未公開露面,反而鄺敏慧於昨日開記者會詳述被毆經過,哭訴崔建邦為刪除二人合照,而搶她的手提電話及相機,更用雙腳猛力夾其頸項。無綫則證實已暫停崔建邦一切工作,待事件明朗化才讓他交代事件。

崔建邦涉嫌毆打女友鄺敏慧一案,警方發言人昨日回應稱,一名 30歲男子涉嫌毆打傷人被捕,經調查後准予保釋, 1月初返警署報到。消息稱,有人是在接獲警方的傳呼通知後,於昨凌晨時分到灣仔警署協助調查時,被警方拘捕。事件發展至今,崔建邦一直未公開露面,昨日大批記者在其位於畢架山花園寓所外守候,也未見其蹤影,崔建邦經理人、無綫製作資源部總監樂易玲昨表示,崔建邦是於昨日凌晨由律師陪同到警署。
放大圖片
[img]http://hk.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20091224/large/24ec1p5a.jpg[/img] 崔建邦被爆打女友後,他即潛水避記者,在無綫的所有工作暫時停頓。資料圖片
放大圖片
[img]http://hk.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20091224/large/24ec1p3a.jpg[/img] 提到崔建邦失控動武,令鄺敏慧一度激動落淚。
致電志雲沮喪道歉 無綫方面似乎已對崔建邦作出處分,暫停其一切工作,包括《勁歌金曲》由胡蓓蔚頂上,本於日內錄影、 26日播出的《娛樂十大奇案》及下月 16日的《 2009年度十大勁歌金曲頒獎禮》也會換主持人,崔建邦孭飛的《 My name is邦》,因錄影存貨可播至 1月中,無綫稍後才決定該節目安排。至於他已接下的聖誕活動主持工作,則待與客戶商討才決定是否取消。對崔建邦寵愛有加的無綫總經理陳志雲,昨日在將軍澳電視城說:「佢鶽家係唔適合工作住,要停幾耐仲未傾,成件事交畀警方處理,我唔方便評論。」問他愛將出事可覺心痛?陳志雲說:「未了解真相,我唔想形容。」但陳志雲仍不禁流露愛護之情,他說:「無論任何人做啱或做錯,人生總有難關要過,就算做錯都好,總有做啱嘅時候,做錯咗回頭,社會都會畀佢支持。」陳志雲謂已與崔建邦通過電話,他說:「佢話畀咗公司麻煩,好有歉意同埋好沮喪,覺得虧欠咗公司,我同佢講一定要去面對問題。」會否勸崔建邦戒女色?他說:「年輕人男女拍拖好正常,公司一向唔反對。」
放大圖片
[img]http://hk.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20091224/large/24ec1p7a.jpg[/img] 樂易玲透露崔建邦為事件感到不快,並願意接受公司處分。
放大圖片
[img]http://hk.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20091224/large/24ec1p4a.jpg[/img] 昨日有約 40記者出席鄺敏慧臨時召開的記者會。
樂易玲:佢話冇打人樂易玲則說:「崔建邦噚晚好夜聯絡我,佢喺律師陪同下去咗警署,鶽家件事交畀警方處理,唔適宜講嘢,等件事明朗化啲先會出嚟交代。」問到崔建邦情緒如何?她說:「 OK,都有唔開心嘅,佢話願意接受公司任何處分。」談到崔建邦有否打人,樂易玲說:「佢同我講佢冇郁手打人,詳細就唔方便講。」樂易玲又謂也曾勸喻旗下藝人拍拖不要影響工作,她說:「做錯嘢唔使向我致歉,咁嘅行為對佢形象都受損。」問到若證實崔建邦有打人,無綫會否與之解約?樂易玲說:「睇到時情況啦,佢向來用心工作,主持出色,希望大事化小,真係好可惜,佢同公司仲有好耐約。」製作部總監何麗全則表示待事件處理完後,崔建邦沒事才會恢復其工作,他說:「等佢休息下先。」無綫會否讓崔建邦上無綫節目接受訪問?何麗全說:「唔鍾意咁大做文章。」採訪、攝影:王崇穎
放大圖片
[img]http://hk.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20091224/large/24ec1p2a.jpg[/img] 鄺敏慧經理人公司昨日向傳媒發放她與崔建邦的親密照。
放大圖片
[img]http://hk.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20091224/large/24ec1p6a.jpg[/img] 陳志雲向來寵愛崔建邦,他昨謂只要做錯事的人懂回頭都會給予支持。資料圖片
唐詩詠護舊愛: Amigo好有風度崔建邦舊愛唐詩詠昨日一早就到鑽石山火葬場拜祭早前病逝的亡母,其後到了九龍塘寓所附近買東西,記者昨日致電問她可有聯絡崔建邦,她說:「佢冇開電話。」但全程都力撐舊愛。她指不方便評論別人的事情,她在電話中平靜地說:「我只可以話,我認識嘅 Amigo(崔建邦)係一個好有風度嘅 gentleman,不但好照顧女士,對男士都好好。識咗 Amigo咁多年,佢從來冇對我做過任何粗魯行為,唔覺得佢係咁嘅人。」
放大圖片
[img]http://hk.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20091224/large/24ec1p9a.jpg[/img] 唐詩詠力撐舊愛崔建邦的為人,可謂有情有義。
放大圖片
[img]http://hk.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20091224/large/24ec1p10a.jpg[/img] 唐詩詠昨日除拜祭亡母,就只到過家居附近的餅店逛。
「我都會支持佢」 放大圖片
[img]http://hk.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20091224/large/24ec1p8a.jpg[/img] 唐詩詠力撐舊愛崔建邦為人有禮,從沒向她動過粗。資料圖片
對於鄺敏慧指曾被崔建邦粗言穢語辱罵,又暗指男方有暴力傾向,唐詩詠說:「件事鶽家交咗畀警方處理,我真係唔方便講。但係作為 Amigo朋友當然支持佢,其實好多男你都講粗口。」有人指鄺敏慧這次被指藉機宣傳,唐詩詠只謂每人做何事都要自己負責。問到兩人有否機會復合,她說:「好清楚同 Amigo乜嘢關係,而且呢個時候唔適宜講呢啲嘢,我要靜觀一吓。總之以前、今日同將來,佢都係我朋友,我唔覺佢有乜嘢改變。」對於無綫暫停崔建邦手頭所有工作,她說:「我唔知,公司應該畀時間佢抖吓。我了解呢個時候佢嘅壓力好大,好好安靜休息,所以我唔會探佢住,亦唔會發短訊畀佢。」採訪:比華利 攝影:彭琮然
話你知:打人最高判囚 3年 崔建邦涉嫌毆打女友被警方以涉嫌襲擊致造成身體傷害罪拘捕,一旦罪成最高刑囚 3年。毆打罪可分普通襲擊及嚴重傷人兩種。律師梁永鏗表示,根據本港法例第 212章《侵害人身罪條例》的第 39條,任何人因襲擊他人致造成身體傷害而被定罪,可判監禁 3年。另一項屬嚴重的控罪是第 19條「傷人或對他人身體加以嚴重傷害」罪,最高也是判監 3年。至於較輕的是第 40條「普通襲擊」罪,任何人因普通襲擊而被定罪,可處監禁 1年。但警方最後以甚麼罪名提出檢控,還要看調查結果、醫生報告及律政司的建議。兩年多前,亞視藝員陳樂文涉嫌在灣仔毆打女友,被警方拘控一項襲擊致造成身體傷害罪名,陳樂文在法庭上認罪,獲法官輕判 160小時社會服務令。

[img]http://hk.apple.nextmedia.com//images/apple-photos/apple/20091224/large/24ec1p1a.jpg[/img]
鄺敏慧昨日開記者會,交代遭崔建邦毒打過程,力指對方用雙腳夾她頸部,現在還隱隱作痛。

陳志雲﹕崔建邦沮喪有歉意

陳志雲﹕崔建邦沮喪有歉意  明報 : 2009-12-24  (星期四) 5:12 AM

【明報專訊】TVB總經理陳志雲對愛將崔建邦涉嫌打女友,他說﹕「藝員部同事了解過,因事件交由警方處理,不方便發表評論。現時暫停他手上所有工作,不知會停到何時。」有否感到心痛失望?「未了解事情真相,不知如何形容,無論人做錯做對,人生總有難關要過,做錯亦會做返好的,但今次不會個別評論,如果做錯懂得回頭,社會都會給予機會。」

樂易玲希望大事化小

會否勸對方戒女色?「年輕男女拍拖很正常,做藝人拍拖就會受關注些。」有否通過電話?「有,他好有歉意及沮喪,感覺虧欠公司,但還是要面對問題。」

製作資源部總監樂易玲透露前晚聯絡到崔建邦,她說﹕「他好夜才回覆我,應該與律師陪同去完警署,所以件事交畀警方,不方便評論,相信明朗化後他會出來交代。」崔建邦情緒如何?「他當然不開心,感覺好震驚好突然。」有問他是否曾出手打人?「他說無郁手打,詳細情形不方便講,他更說願意接受公司任何處分。」最大懲罰是否解約?「要看情况,崔建邦工作好用心,是部門中好好的主持,希望事情大事化小。」

2009-12-24 17:41 fkcyim
嘩...手指印喎...紅晒好傷下喎...唔知崔先生D手指甲有冇斷呢?
其實捉著隻手大力D都會瘀嫁...以後嘈交個千祈唔好TOUCH對方呀!...如果佢皮薄的隨時會瘀晒...
有時想捉著對方唔比佢發癲...唔係想打佢...點知佢瘀左...大鑊!...我就試過啦...
佢仲想搞大佢報警屈我...我真係唔得佢死呀!

況且而+D港女經常打男朋友打到手指甲都斷埋啦!...我又試過...比佢係咁打又唔還得手...我夠瘀晒...
仲瘀過鄘慧敏呀!...兇狠過男人...唔通我報警拉佢呀...報警比人笑...又會比人話冇用...冇風度...公平D啦...又話男女平等?
唔好見到個女人紅左少少就一定係打交...如果男人真係要打你又點會剩係紅左個少少呀!
男女鬧交好多時都有身體接觸...紅少少就可以報警...講到好大件野...愛既反面就係恨...
又可能佢地性愛個陣激烈左...搞到紅晒...跟著嘈交...條女想搞大佢又可以報警...
總之真相可能有好多...唔好一面倒話女人係弱者呀...現今社會佢地一D都唔弱嫁...

2009-12-24 18:23 duncan0930
AMIGO今次有排煩啦,無論件事係真定假,觀眾對佢形象一定扣左分!!!!!!!!!!

2009-12-24 19:36 kannethk
我睇得出 邦邦是一個又乖又馴品及正直的好男孩,
只是現在的港女大“嬌”了

2009-12-24 21:38 wclantonio
佢不嬲都誇張同串,以為有基佬雲撑,低佢死!

2009-12-25 00:56 louies2001
AMIGO你們覺得他是好人嗎?TVB D出品............

2009-12-25 01:15 kira123123
個人認為
一個女仔 咁高調 講自己點比人打
係博崔崔上位既行為

2009-12-25 02:08 louies2001
[quote]原帖由 [i]kira123123[/i] 於 2009-12-25 01:15 發表 [url=http://www01.ktzhk.com/redirect.php?goto=findpost&pid=24263484&ptid=1120122][img]http://www01.ktzhk.com/images/common/back.gif[/img][/url]
個人認為
一個女仔 咁高調 講自己點比人打
係博崔崔上位既行為 [/quote]
[size=6]比人打崔上位,CHING 好野講得出阿!可能是她自己打自己阿![/size][size=7]崔上位,哈哈哈![/size]

2009-12-25 10:44 ak2588
蚊咬仲傷啦&%*%*(

2009-12-26 01:28 momo710
你睇下個女仔的傷痕,如果一個男人真的打女人,點會得咁少手指刮印咁輕呀?應該會係一撻撻紅腫或有瘀血積痕,所以如果憑那些手指印,我不信是男人打的傷痕.

2009-12-26 01:35 momo710
我覺得係個女仔自己打自己,然後屈崔x邦做的,個傷口實在太假了,很難令人相信係一個男人打到咁~

2009-12-26 13:52 iwtban
一向都唔鍾意崔  抵死~

2009-12-26 17:33 juno9
1.咖哩雞
2.有D人係抵打
3.正常活動,你睇D貓貓日日都玩~

2009-12-26 19:42 wanfai1984
女人衰 低打

2009-12-27 00:23 ar瑜
我覺得無論真假都好...
個女仔既心態好明顯..就係博上報~

2009-12-27 02:30 imlovinit
一向唔鍾意崔生啦~~~囂張到爆...到今時今日比人爆番轉頭啦~~~~

如果唔係真...就講"唔係我做啦"...使乜係度向志雲叔講"好有歉意呀"

勁曲同其他節目 無佢出現真好~~~~~papapapapapapapapapap^____^"

2009-12-27 02:44 imlovinit
回復 #2 fkcyim 的帖子

你咁講就唔多岩啦~~~~人地個理由係話"有人要求刪相 ...因為唔肯..於是被人打"
而你以為個理由係"因為分手激動..要人捉住冷靜..捉到傷左於是告人" ..唔該你搞清楚啦

佢係公開人物..著眼點唔係打得人傷唔傷..而係處事行為囉....師父..!!!

加上男女一向都唔平等? 但唔平等有問題咩?? 咁不如你認真唸下男好d定女好d囉..如果最後都係覺得做女人 係多d著眼...去試下做變性手術..享受下做女人既快樂囉...

...唉..無言

2009-12-27 13:03 allwn80
最大問題 是如果肇事人不是Amigo的話 會不會開記者會講對方不是
正如街ロ阿正兩公婆炒大獲 會不會開記者會?
女方報警可以但不須開記者會講對方不是
別有用心!!!!!!

2009-12-27 19:53 chong588
個女仔自己博同情

2009-12-27 23:52 ER7526
崔生今次已經形象受損,tbb可能唔要佢!

頁: [1] 2